Üzenet7

Ésszerű

2021. október 08. 15:34 - tmsgy

Ésszerű hit? Sokak számára ellentétes fogalmak ezek. Ami hitből fakad, az nem lehet racionális? Az ésszerűség ellene mond a hitnek?

Így gondolom én magam is. Ami nem bizonyítható az ember eszközrendszerével, azzal szemben szkeptikus vagyok. Azonban van egy tényező, ami a hitet a tudományok szintjére emeli: tapasztalat. 

A tudomány minden megállapítása kísérletek eredménye, vagy a kísérletekre alapuló számítás. A kezdete minden ismertünknek tapasztalatokból fakad.

Nincs ez másként a teológiával sem. Van erre egy kifejezésünk: teofánia. Isten megjelenése, mutatkozása. A különbséget tudomány és hit között csak a tapasztalat forrása jelenti. Míg a tudományok emberi ésszel felfoghatató, profán eredményeket hoznak, addig a teológia a transzcendenst kutatja. Más célja nem lehet. 

Milyen eszközrendszerrel dolgozunk? A teológia teljes mértékben eszköztelen. A tapasztalatok eredője tőlünk teljesen független. Nem lehet előidézni, sem újra generálni. Nem vagyunk képesek hatással lenni rá. Vannak persze, akik megpróbálják. Ezt hívják mágiának. A keresztyén teológia számára azonban ez teljességgel tiltott.

A tapasztalatok közé sok minden tartozik, a teológia itt is kizárólag az Isten jelenlétének megtapasztalásából merít. Lehetne ezt ragozni. A lényeg, hogy minden vizsgálódásunk kizárólag egyetlen forrásra támaszkodik: ez Isten jelenlétének megtapasztalása. Minden más csak emberi próbálkozás, találgatás és naivitás. Ez az a faktor, ami kihagyhatatlan, pótolhatatlan. 

Hagyomány, szimpátia, kedvtelés szavak törölve a szókincsből. 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uzenet7.blog.hu/api/trackback/id/tr5716698326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása