Üzenet7

Kit érdekel?

2021. október 23. 09:37 - tmsgy

Érdektelenség. Gyomorforgató szó. Egyházi, városi rendezvényeken látom, hogy a közösség mennyire nem érdeklődik a közösségi programok iránt. Ha valaki el is jön, nem marad sokáig. Belekóstolni akarunk, nem többet. Amikor a több ezres településen százan összegyűlnek, az már jelentős rendezvénynek mondható. Mindenki más otthon marad, vásárolni megy. Elmenni vasárnap egy órás istentiszteletre, végighallgatni a 20 perces prédikációt: kényelmetlenség. Idegesít ez a dolog, mert magamban is tapasztalom. Kinyitom a Bibliám, beleolvasok a napi igébe, és semmi. Se üzenet, se lelkesedés, se új ötletek. Kényelmes itthon maradni, van itt is épp elég szórakozás.

41dqo8kfohl.jpg

Mi ez az érdektelenség, honnan indul el? Egy halastavon horgásztam pár éve, ahová sokan jártak. Egy helyi horgásszal beszéltem, aki rendszeresen jár a tóra. Ő mondta el, hogy mióta a környék összes halastavát bezárták, mindenki ide jön pecára. Etetés, csali non-stop. Túl lettek etetve a halak.

Valahogy így érezheti magát mindenki, aki bármiféle rendezvényszervezésbe kezd, vagy aki ad absurdum gondolkodásra akar késztetni másokat. Óriási a kínálat, az utóbbi években a szórakoztatóipar a csúcson jár. Itt azonban nem a túletetésről van szó. Valahogy úgy működik ez, mint a nasik vacsora előtt. Hiába nassolok, éhes maradok. Aztán leülök a vacsorához, de már nem esik annyira jól.

A szórakoztatóipar nasin tart minket. Nem laktató, de annál finomabb. Öt perces, vagy másodperces videók, két órás filmek, három bekezdésnyi cikkek, reklám, reklám, reklám. Aztán amikor az ember belekezdene egy regénybe, már annyira nem is kell. Nasin azonban nem lehet élni.

Ilyenek a közösségi rendezvények is. A koncerteken ezren vannak. Pár perces zeneszámok, könnyen befogadható kivitelben. Minél ismertebb, annál jobb. Nem kell új dologgal ismerkedni. A ritmus elvisz, az arcok, a hangszerek megkapóak. Minél lájtosabb, annál jobb.

Egy belemélyedős, kultúrális program egészen más. Beletekinteni a helyi történelembe, azonosulni régebbi korokkal, akár építészetben, akár festészetben. Belemélyedni, elgondolkozni. Egy konferencia, ahol agy nem marad lápon. Ahol megdolgoztatnak. Órákig tartó beszélgetés, vagy egy (mélységében) vaskos könyv. A nasihoz szokott embernek kényelmetlen.

Pedig ahogy a gyomornak szüksége van a tartalmas kosztra, úgy van szükségünk a mélyebb megismerésre. Belemerülni valamibe, azonosulni másokkal. Valakit végighallgatni. Végignézni egy sorozatot telefonnyomkodás nélkül. Elolvasni a könyvet, amiből a film vagy sorozat készült. Bár ez utóbbit csak merészebbeknek ajánlom. Nasi helyett vacsora.

Persze van úgy, hogy túrázni megyek. Nincs nasi, nincs kóla. Elégetett kalória annál több. Este hazaérve úgy vetem rá magam a kajára, mint még soha. Jóllakok, a gyomrom hálásan jelez vissza.

Igen, ha igazán tartalmasra vágyok, előtte meg kell éheznem. 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uzenet7.blog.hu/api/trackback/id/tr2616732994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása