Üzenet7

Üzenet

2021. július 23. 08:21 - tmsgy

Kényelmes, kíméletes, népszerű? Nem. 

Sematikus, ítélkező, vitázó, börtönbe zár? Nem. 

Kijelent, bizonyít, tapasztal? Alakul. 

Őszinte, szükségszerű, hatékony? Igen.

 

Mi az üzenet, a kijelentés? Két ige: változtat és helyretesz.

 

Az üzenet mindig ige (amolyan nyelvtani értelemben). Nem melléknév, sem számnév (talán ez a legnehezebb nekünk, klérusnak).

 

Meg kell értenie annak, aki prédikálni kezd, Jézus motivációját. Meg kell látnia, mi az, amiről Jézus először szólt. Hirdette a megtérés keresztségét. Nem kedves szavakkal ösztönzött, de nem is gyógyított még. Megtérést hirdetett. Ez volt a kezdet. Aztán következett a simogató szeretet, a gyógyító irgalom. A sorrend azonban változatlan. 

Megtérés nélkül az egyház egy klub, egylet, emberi közösség. Alkalmak, táborok, csendesnapok, szórakozás és szórakoztatás. Megtérés nélkül az egyház is csupán "kár és szemét". Az üzenet viszont a megtérést munkálja először.

Teljes valómban, mindenestül, minden rezdülésemben Krisztus tulajdonává válni. Ez nem kényelmes, sőt rettenetes. Felzaklat és összezavar. E-L-K-Ü-L-Ö-N-Í-T. Összehoz. Megszentel. Az Úr áldja a frissen megtérteket, akiknek még kerek a világ. Mint egy megszületett élet, olyan csodálatos. Előbb vagy utóbb, mégis eljön a pubertás lázadás, az élet közepén a bizonytalanság, a kétség a halál küszöbén.

Ez mind az üzenet. Sors és valóság, nem kendőzve.

Fel kell hát kötnünk a gatyát.

 mustard-tree.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uzenet7.blog.hu/api/trackback/id/tr4716636066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása